Mărturii despre iubire

1. Cine nu împlinește această poruncă a iubirii aproapelui, nu se poate socoti creștin. Nu poate fi o stare mai jalnică decât să nu poți ierta pe fratele tău, nici în cele mai grele clipe din viața ta. Cine nu poate să ierte, acela nu poate să iubească. Cine nu poate iubi pe oameni, nu poate iubi nici pe Dumnezeu. Iar ca să putem iubi pe Dumnezeu, trebuie să fim împăcați cu semenii noștri.

2. Numai ceea ce izvorăște din iubire, din inimă, poate merge la inimă. Cine nu se roagă din inimă, nu-și poate deschide calea la inima celor din jurul lui și nici la inima lui Dumnezeu.

3. Daca in sufletul tau nu este iubire si mila, inseamna ca inima ta este improprie pentru har.

4. In loc de a-i condamna pe oameni, sa incercam sa-i iubim, pentru a-i putea intelege. Ca sa-l cunosti pe om, sa-l pretuiesti si sa-l ajuti, trebuie sa-i simti sufletul lui, launtrul lui. Doamne, ajuta-ma sa nu critic pe nimeni! Vreau sa spun tot binele pe care il stiu, despre oricine.

 

Extrase din „Smerenia și dragostea, însemnele trăirii ortodoxe”, de Părintele Sofian Boghiu, ed. a IV-a, în curs de apariție la Editura Doxologia, Iasi